PROJECT / BUILT WORK

Concept of a new urban plaza in Outremont alongside the development of the University of Montreal’s Science Complex. The design creates a versatile public space for both students and residents of the neighbourhood. With its large diagonal axis, the plaza design dialogs with the site’s former use as a rail yard. The triangular space breaks up the urban fabric and ties into the ecological corridor accompanying the railroad tracks at the citywide scale. The paving herringbone pattern as well as urban furniture emphasize the diagonal orientation of the plaza and axis. Generously planted rain gardens and many trees animate the plaza surface. A large scale mist fountain adorns the centre, it can also be used as an outdoor stage for special events.

 

CLIENT

Ville de Montréal

 

YEAR

2016

 

 

 

 

TEAM

Mathieu Casavant, Josée Labelle, Michel Langevin, Mélanie Mignault, Claude Cournoyer, Johanna Ballhaus, Josianne Dupuis-Descoteaux, Catherine Blain

 

COLLABORATION

Gravitaire

CS design

 

 

KEY

(1)

Perspective, NIPpaysage

(2)

Fountain paver layout, NIPpaysage

(3)

Mist fountain plan, NIPpaysage

(4)

Mist fountain section, NIPpaysage

(5)

Winter aerial view, NIPpaysage

(6)

Location plan, NIPpaysage

(7)

Perspective, NIPpaysage

(8)

Section, NIPpaysage

(9)

Overall plan, NIPpaysage

(10)

Usage diagrams, NIPpaysage

(11)

Paving studies, NIPpaysage

(12)

Planting scheme, NIPpaysage