PROJECT/ INSTALLATION

The project creates an interior topographic landscape as an art work in the atrium of a new building. Amplifying the penetration of natural light, the glittering white ground echoes the local Nordic landscape. The fluid topography is reminiscent of snowdrifts and of esker (glacier) valleys. The installation orchestrates three internally lit artificial mounds built out of white CNC cut plywood.

 

CLIENT

Société immobilière du Québec (SIQ)

Ministère de la sécurité publique (MSP)

Infrastructure Québec

 

YEAR

2011

TEAM

Mathieu Casavant, Michel Langevin, Mélanie Mignault, Josée Labelle, France Cormier, Georges-Étienne Parent, Emilie Bertrand-Villemure, Claude Cournoyer. Sylvain Lenoir

 

COLLABORATION

MLS architectes

Provencher Roy + associés architectes

KEY

(1)

Oblique View, NIPpaysage

(2)

Night View, NIPPaysage

(3)

Mound Plan & Detailing, NIPpaysage

(4)

Atrium Plan, NIPpaysage

(5)

CNC Templates, NIPpaysage

(6)

Night View, NIPPaysage

(7)

Night View, NIPPaysage

(8)

Mound Section, NIPPaysage

(9)

3d model, NIPPaysage