SCÈNE 4 Le revêtement de la terrasse Saint-Denis from NEUF architect(e)s on Vimeo.

 

 

PROJECT / BUILT WORK

Competition winning proposal retained for the building of the new Hospital Centre for the Université de Montréal [CHUM]. The landscape aspect of the project opens the complex to the city by clearing two public spaces at the two main entrance areas of the hospital. Highly responsive to the context, the design of those spaces sets the tone for the identity and the character of Montreal’s Quartier de la Santé. The project also features 7 roof gardens recounting a few of the chapters in the age-old story of the relation of plants and medicine. The overall scheme achieves LEED-NC silver performance, as well as universal accessibility.

 

CLIENT

CSM construction Santé Montréal

 

YEAR

2010-2017

 

TEAM

Michel Langevin, Mélanie Mignault, Josée Labelle, Mathieu Casavant, Sylvain Lenoir, Benjamin Deshaies, Claude Cournoyer, Benjamin Motte, Emilie Bertrand-Villemure, Georges-Étienne Parent, Johanna Ballhaus, Mélanie Pelchat

 

AWARDS

2012 – Regional Merit Award, Canadian Society of Landscape Architects (CSLA)

 

COLLABORATION

CANNON DESIGN

NEUF Architect(e)s

 

AWARDS

2012 - Regional Merit Award, Canadian Society of Landscape Architects, CSLA

KEY

(1)

Perspective of the plaza, CANNON DESIGN

(2)

Green roof diagram, NIPpaysage

(3)

Green roof under construction, NIPpaysage

(4)

Green roof under construction, NIPpaysage

(5)

Perspective of the roof, NEUF

(6)

Conceptual axonometry, NIPpaysage

(7)

Perspective, from the roof, NIPpaysage

(8)

View from green roof, under construction, NIPpaysage

(9)

Public plaza plan, NIPpaysage

(10)

Green roof, under construction, NIPpaysage

(11)

Making off video, green roofs, CANNON DESIGN + NEUF

(12)

Concrete detail, NIPpaysage

(13)

Green roof plan, NIPpaysage

(14)

Green roof planting detail, NIPpaysage

(15)

Green roof pattern, NIPpaysage