PROJECT / BUILT WORK

Design concept for a pedestrian and cyclist path from Longueuil to Boucherville along the south shore of the St. Lawrence River. This 2km-long infrastructure contributes to the river’s often overlooked and impressive landscape and invites walkers and cyclists to discover the natural environment surrounding it. Its location creates an ecotone to allow a better transition between nature and the immediate highway context. The concept proposes to keep the path, site furniture, and railing as transparent as possible in order to keep the emphasis on the surrounding landscape. The design reveals a raw and simple personality, yet remains sensitive to the natural landscape variations.

 

CLIENT

City of Boucherville

City of Longueuil

 

YEAR

2015

TEAM

Mélanie Mignault, Michel Langevin, Josée Labelle, Mathieu Casavant, Claude Cournoyer, Emilie Bertrand-Villemure, Johanna Ballhaus

 

COLLABORATION

Montreal Metropolitan Community

WSP

KEY

(1)

Bicycle path to Longueuil, NIPpaysage

(2)

River bank, Boucherville, NIPpaysage

(3)

River bank, Boucherville, NIPpaysage

(4)

Existing vegetation, NIPpaysage

(5)

Bicycle path, NIPpaysage

(6)

Belvedere sketch, NIPpaysage

(7)

Bicycle path and belvedere, NIPpaysage

(8)

Bicycle path to Boucherville, NIPpaysage

(9)

Promenade along the River, NIPpaysage