PROJECT / CONCEPT

Landscape design of a courtyard dedicated to the inhabitants of YUL housing complex. Inspired by the sculptural aspect of winter landscapes, the project is structured by a succession of mounds planted with blooming perennials and grasses chosen for their whiteness. The configuration of the mounds defines paths, plazas and private spaces niches enjoyable in all seasons. In summer, fountains and birch canopy provide a refreshing space and in the wintertime, the water feature transforms into an ice rink that provides animation in the entire courtyard. 

 

CLIENT

Kheng Ly

 

YEAR

2012-2017

TEAM

Mathieu Casavant, Michel Langevin, Mélanie Mignault, Josée Labelle, Emilie Bertrand-Villemure, Benjamin Deshaies, Sylvain Lenoir, Mélanie Pelchat, Johanna Ballhaus, Catherine Blain, Claude Cournoyer 

 

AWARDS

2013 Habitat Design Awards, Landscape Architecture, jury

choice

 

COLLABORATION

MSDL architecture, SYGMA Group architecture

KEY

(1)

Courtyard view, NIPpaysage

(2)

Overall plan, NIPpaysage

(3)

Courtyard night view, NIPpaysage

(4)

Section, NIPpaysage

(5)

Gate, NIPpaysage

(6)

Spa, NIPpaysage

(7)

Vetetation according to seasons, NIPpaysage

(8)

Model, Atelier Dédale