PROJECT/ INSTALLATION

Landscape design for a new Arts & Theatre Hall, built on the historical vestiges of a former day school. A sculptural topographic intervention inserts architecture into a new cut in the terrain, an artificial valley orchestrating a landform entrance. This strategy works in conjunction with the preservation of the existing trees and the integration of a new circulation, along with new custom benches. The lighting strategy highlights and enhances the inherent qualities of the adjacent forest and emphasises the new topography. The project also incorporates a green roof alternating heights of floral and herbal clumps.

 

CLIENT

École secondaire Sophie-Barat

Commission scolaire de Montréal (CSDM)

 

YEAR

2011-2012

TEAM

Josée Labelle Mathieu Casavant, Michel Langevin, Mélanie Mignault, Georges-Étienne Parent, Emilie Bertrand-Villemure, Johanna Ballhaus, Claude Cournoyer.

 

COLLABORATION

Brière Gilbert + associés

Riopel, Dion, StMartin, architectes

EXP ingénieurs civil

KEY

(1)

Overall plan, NIPpaysage

(2)

Sainte-Madeleine-Sophie-Barat church steeple, NIPpaysage

(3)

Existing woodland, NIPpaysage

(4)

Conceptual diagrams, NIPpaysage

(5)

Lighting plan, NIPpaysage

(6)

Section - bench proposal, NIPpaysage

(7)

Building elevation and slope, NIPpaysage