PROJECT / BUILT WORK

Design of the public entrance area to the Research Centre, facing Square Viger. The project is a balancing act between the desire to generate a densely planted landscape character, in keeping with LEED criteria, and the structural limitations imposed by building on top of the Ville-Marie highway. The project aims to foster biodiversity, incorporating 23 varied indigenous deciduous and coniferous trees, and seeks to reduce heat island effect. An adventure playground area for the daycare is integrated into the plaza, and contained by both the vegetation and the folding angular wall acting as a playful fence & retaining element.

 

CLIENT

Consortium Pomerleau Verreault

 

YEAR

2010-2012

TEAM

Michel Langevin, Mélanie Mignault, Josée Labelle, Mathieu

Casavant, Sylvain Lenoir, Emilie Bertrand-Villemure, Claude

Cournoyer, Georges-Étienne Parent.

 

COLLABORATION

Les Architectes du CR CHUM

(MSDL, NFOE, JLP, Lemay, Parkin Architects)

Pierre Bourgault

KEY

(1)

Playground © Steve Montpetit

(2)

Playground © Steve Montpetit

(3)

Playground © Steve Montpetit

(4)

Plantations © Steve Montpetit

(5)

Plantations © Steve Montpetit

(6)

Plantations © Steve Montpetit

(7)

Bench and public plaza © Steve Montpetit

(8)

Playground and plantations © Steve Montpetit

(9)

Elevation, NIPpaysage

(10)

Plan of the area around the playground, NIPpaysage

(11)

Playground, NIPpaysage

(12)

Section, relation between the playground and the square, NIPpaysage

(13)

Playground, NIPpaysage

(14)

Wood bench, NIPpaysage

(15)

Wood bench and public plaza, NIPpaysage

(16)

Transversal section, NIPpaysage

(17)

Model, NIPpaysage

(18)

3D model, NIPpaysage

(19)

Underconstruction bench, NIPpaysage