PROJECT / BUILT WORK

Ecologic courtyard design for a community of 200 housing units project, integrating water management basins, geothermal systems, bike racks and native plants. The outdoor place acts as a recreational space for community diverse uses. The peripheral fringe is designed to establish the private character adjacent to residences. A planted walkways network provides connections between urban context, metro area and the courtyard.

 

CLIENT

Coteau vert, Un toit pour tous

 

YEAR

2007-2009

TEAM

Mathieu Casavant, Michel Langevin, Georges-Étienne Parent, Josée Labelle, Mélanie Mignault, Claude Cournoyer, Émilie Bertrand-Villemure

 

COLLABORATION

Vinci Consultants et L’O.E.U.F.

KEY

(1)

Overall plan, NIPpaysage

(2)

Main planted walkway, NIPpaysage

(3)

Bench and trees, L’O.E.U.F.

(4)

Washing line, L’O.E.U.F.

(5)

Central courtyard section, NIPpaysage

(6)

Interior courtyard axonometry, NIPpaysage

(7)

Ramp, NIPpaysage

(8)

Overall view of the courtyard, L’O.E.U.F.

(9)

Diagram of the ecological system, L’O.E.U.F.

(10)

Bike parking, NIPpaysage