M9 from NIPpaysage on Vimeo.

PROJECT / BUILT WORK

Landscape design dedicated to the inhabitants of four residential towers located at the corner of Wellington and Duke. The project unifies the four phases of construction by a lush green communal courtyard. Like a painting, it can be appreciated from high above as well as from up close, a range of colors in motion. Indigenous ferns, grasses, perennials and trees provide a cool animated forest atmosphere, lights sparkle in the dark like fireflies. The composition is perceived as a dialogue between the orthogonality of the architecture and the undulating geometry of the topography, vegetation, furniture, and paving, creating a landscape of gracefully modulated rolling mounds.

 

CLIENT

DevMcGill

 

YEAR

2011-2013

TEAM

Mathieu Casavant, Michel Langevin, Mélanie Mignault, Josée Labelle, France Cormier, Georges-Étienne Parent, Emilie Bertrand-Villemure, Claude Cournoyer. Sylvain Lenoir, Johanna Ballhaus

 

COLLABORATION

Sid Lee Architecture

KEY

(1)

The main path under construction, NIPpaysage

(2)

Planting and paving, NIPpaysage

(3)

View of main path, NIPpaysage

(4)

Virtual seasonal models, NIPpaysage

(5)

Planting bed example, NIPpaysage

(6)

Overall plan, NIPpaysage

(7)

Morphologic planting studies, NIPpaysage

(8)

Conceptual video, NIPpaysage

(9)

Planting pattern zoom, NIPpaysage

(10)

Mounds technical section, NIPpaysage