PROJECT / BUILT WORK

Design for a new ecological farm developed on a 7,6ha site set in the heart of the Laurentian landscape. The project draws on multifold landscape character, responsive to its topography, agricultural patterns, hydrology, views, sun & wind, noise etc. Developed jointly with the architects, the buildings and the landscape are articulated into a mutually reinforcing dialogue. A residence, a barn and a stable are incorporated into the setting of an orchard and a private garden, all linked by a network of access roads. The work includes a 217 m long Haha, controlling animal access and opening the view onto pasture, forest and mountains.

 

CLIENT

Les associés du Mont-Royal

 

YEAR

2011-2014

TEAM

Michel Langevin, Mathieu Casavant, Mélanie Mignault, Josée Labelle, Claude Cournoyer, Georges-Étienne Parent, Sylvain Lenoir, Émilie Bertrand-Villemure, Johanna Ballhaus, Benjamin Deshaies

 

PRIZE

2015 – Excellence Awards OAQ, mention for sustainable development

 

COLLABORATION

L’O.E.U.F.

Omnia Technologies

KEY

(1)

Overall plan, NIPpaysage

(2)

Fruit bearing bushes, NIPpaysage

(3)

Orchard, NIPpaysage

(4)

Cross section, NIPpaysage

(5)

Maple alley, L’O.E.U.F.

(6)

Entrance sequence video, NIPpaysage

(7)

Chamomile mounds, NIPpaysage

(8)

Plaster model, NIPpaysage

(9)

‘Ha-ha’ wall, NIPpaysage

(10)

‘Ha-ha’ wall, NIPpaysage

(11)

Extensive green roof, NIPpaysage

(12)

Stone table, L’O.E.U.F.

(13)

Study diagram, NIPpaysage

(14)

Orchard, L’O.E.U.F.

(15)

Farm house, L’O.E.U.F.