STUDY / MASTER PLAN

Master plan development project for the central building blocks of the Technopole Angus. Following a multidisciplinary design process, the master plan is the result of a thorough analysis of the urban context, volume and grid studies, outdoor space typology development, rainfall and snowfall management studies, etc. The project includes a large variety of outdoor facilities such as a shared space, ecological corridors that link two green areas, a forest-like planted area in the heart of the project, various interior courtyards and two urban plazas open to local shops and boutiques.

 

CLIENT

Société de développement Angus

 

YEAR

2014-2017

TEAM

Michel Langevin, Josée Labelle, Mélanie Mignault, Mathieu Casavant, Sylvain Lenoir, Catherine Blain, Johanna Ballhaus, Claude Cournoyer, Emilie Bertrand-Villemure

 

AWARDS

2016 – National Award, Canadian Society of Landscape Architects (CSLA)

 

2016 - National Urban Design Award, Royal Architecture Institute of Canada (RAIC)

 

2015 – Brownie Awards, Canadian Urban Institute (CUI)

 

COLLABORATION

Provencher Roy

Pageau Morel

Pasquin St-Jean

LÉGENDE

(1)

Perspective ecological corridor, residential area, NIPpaysage

(2)

Outdoor spaces diagram, NIPpaysage

(3)

Hexagonal paving pattern, NIPpaysage

(4)

Landscape masterplan, NIP paysage 

(5)

Perspective urban forest in winter, NIPpaysage

(6)

Perspective central plaza, NIPpaysage

(7)

Perspective courtyard, NIPpaysage

(8) 

Perspective diagonal, NIPpaysage

(9) 

Perspective ecological corridor, institutional area, NIPpaysage