COMPETITION / PROJECT

Winner of the landscape architecture competition organised by Ville de Montréal (2011). This new, neighborhood scale urban park contributes to the regeneration of the Acadie & Henri-Bourassa area. Designed to mitigate the heat island effect, the project is providing a soft, planted green space shielded by a planted berm along with an ecological drainage ditch, while integrating elements of play, enjoyment and relaxation in this new hyper nature. The design echoes the past and the motifs of the mid-century entrance halls to create a renewed welcoming threshold to the neighborhood.

 

CLIENT

Ville de Montréal

 

YEAR

2011-2012

TEAM

Mélanie Mignault, Josée Labelle, Mathieu Casavant, Michel Langevin, Georges-Étienne Parent, Emilie Bertrand-Villemure, Claude Cournoyer

 

AWARDS

2012 – Regional Merit Award, Canadian Society of Landscape Architects (CSLA)

 

2011 – 1st Prize, Design Competition, Ville de Montréal 

COLLABORATION

Vinci Consultants

Aecom

KEY

(1)

Perspective, aerial view, NIPpaysage

(2)

Activity diagrams, NIPpaysage

(3)

Concept - commemoration, NIPpaysage

(4)

Built project, NIPpaysage

(5)

Built project, NIPpaysage

(6)

Mist sprays, NIPpaysage

(7)

Built project, Philippe Poullaouec-Gonidec

(8)

Mist sprays, NIPpaysage

(9)

Mist sprays, NIPpaysage

(10)

Overall plan, NIPpaysage

(11)

Perspective - skating ring, NIPpaysage

(12)

Perspective - play area, NIPpaysage

(13)

Perspective - public plaza, NIPpaysage